![Czurda front nachbearbeitet MINIMUM.jpg](https://static.wixstatic.com/media/e367a1_952ac7f3e5b84280b58318dfd096aa3d~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_406,w_1045,h_372/fill/w_81,h_22,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/Czurda%20front%20nachbearbeitet%20MINIMUM.jpg)
8 ok, amiért szeretni fogod a rizlingemet
1
ELEGANCIA
A bor olyan összetett tulajdonsága, amit nehéz pontosan definiálni. Inkább metaforákkal tudnánk megfogni a lényeget: a rizlingnek van egy semmivel össze nem hasonlítható éle, egyfajta átható jellege. Könnyű és frissítő, egyszersmind tartalmas és mély. Nincs még egy ilyen bor a világon!
![1_Eleganz.jpg](https://static.wixstatic.com/media/e367a1_68d8ec18c69f48edb9fdab9aa7730f9b~mv2.jpg/v1/fill/w_251,h_192,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/1_Eleganz.jpg)
2
KEVÉS ALKOHOL
Általában a hűvösebb klímájú vidékek termésből készült borok rendelkeznek a legalacsonyabb alkoholtartalommal. Számos kissé édeskés rizling létezik akár csupán 10% - 11% alkoholtartalommal. Ez varázsolja a rizlinget olyan könnyűvé és vonzóvá. A rizling számos vonzereje közül az egyik, hogy nem tompítja el az ember fejét, így a másnapokat is teljes valójukban élvezhetjük!
![2_Low Alcohol.jpg](https://static.wixstatic.com/media/e367a1_9d97b7bc84b74f3cb904edb228b9c86a~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_123,w_983,h_736/fill/w_251,h_192,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/2_Low%20Alcohol.jpg)
3
ÁSVÁNYOSSÁG
Számomra a rajnai rizling egyik legkiválóbb tulajdonsága a köves-ásványos illatában és ízében rejlik, amit oly gyakran hordoz magában. A bor ezen tulajdonsága volt az, amely már a kezdet kezdetén megalapozta a bor iránti szeretetemet. Amikor egy bor ízleléskor elkezdi villantani a földfelszín alatt megbúvó csodákat - azonnal felkelti az érdeklődésemet! Ez a rizling valóban kifejezően beszéli ezt a nyelvet.
![3_Minerals.jpg](https://static.wixstatic.com/media/e367a1_36aa1856260f4796857ac0bff9d2547a~mv2.jpg/v1/fill/w_251,h_192,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/3_Minerals.jpg)
4
ÉRÉS
A rizling egyik legizgalmasabb jellemzője. Imádom az 5-10 éves, érett bor illatát és ízét! Azokat a szédítő aromákat, amelyekkel a bor az évek során gazdagodik és tovább szépül, még 20 vagy akár 30 évig is! Hogy mely aromákra gondolok? Mi úgy nevezzük, hogy petrolosság.
![4_Aging.jpg](https://static.wixstatic.com/media/e367a1_78422a64a0554814b1942dd5229265b5~mv2.jpg/v1/fill/w_48,h_48,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/4_Aging.jpg)
5
SAVASSÁG
Naná! Az egyik legizgalmasabb komponens, a rizling savainak muzsikája… S hogy mit érzünk ebből, amikor fogyasztjuk? A világon egyedülálló frissességet! Valamint annak lehetőségét, hogy számos étel karakterét kiemelhetjük vele (füstölt lazac, grillezett húsok, belsőségek, mártással készült halak, főtt sertéshús, borsó, spárga és így tovább és így tovább).
![5_Acidity.jpg](https://static.wixstatic.com/media/e367a1_f09b5268a5d24084aa6a820233a004d5~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_0,w_348,h_260/fill/w_64,h_48,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/5_Acidity.jpg)
6
GYÜMÖLCSÖSSÉG
Nos, nyilván a szőlő is gyümölcs… így minden borban van némi gyümölcsösség. Őszintén szólva, amikor a rizling - általában fiatalon - megcsillantja gyümölcsös-ségét, akkor szeretem a legjobban. Annak ellenére, hogy távolról sem fogyasztom őket kilószámra. A boromban a gyümölcsök fehér húsú barack, citrusok és mangó „képében” jelennek meg s a nedű páratlan savtartalmával párosulnak, hogy valami igazán csábítót és ellenállhatatlant alkossanak!
![6_Fruit_.jpg](https://static.wixstatic.com/media/e367a1_ab96ee9cafab4879b6709c3d101532c3~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_111,w_595,h_446/fill/w_63,h_47,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/6_Fruit_.jpg)
7
HITELESSÉG
Nincs még egy olyan szőlő a világon, amely ennyire képes átadni közvetlen eredetét és igazi mondanivalóját a pohárba kerülést követően is, mint ahogyan a Rajnai rizling. Boros körökben gyakran éri vád a terroirt illetően. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy ez mi mindent képes hozzátenni a borhoz, be kell látnunk, hogy egyetlen szőlő sem szívja úgy magába a talaj különleges esszenciáját, mint a rizling.
![7_Transparenz.jpg](https://static.wixstatic.com/media/e367a1_35501c2dc32f4b3199d0c4d9ac6337da~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_130,w_693,h_519/fill/w_63,h_47,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/7_Transparenz.jpg)
8
ÉTELEK KĺSÉRŐJE
Végül, de nem utolsósorban, ez a rajnai kiemelkedő tehetsége. Számomra a bor akkor igazán érdekes, ha jól párosíthatom a különböző fogásokhoz. Ez az egyik oka annak, hogy újabban a sommelier-k is rajonganak a rajnai rizlingért. Szinte mindenhez illik – ez a bor valóban bármely konyha igazán sokoldalú kincse!
![8_Food Matching.jpg](https://static.wixstatic.com/media/e367a1_696305502f9e4db5a8354a8cecdc7700~mv2.jpg/v1/fill/w_48,h_48,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/8_Food%20Matching.jpg)