top of page

8 ok, amiért szeretni fogod a rizlingemet

1

ELEGANCIA

 

A bor olyan összetett tulajdonsága, amit nehéz pontosan definiálni. Inkább metaforákkal tudnánk megfogni a lényeget: a rizlingnek van egy semmivel össze nem hasonlítható éle, egyfajta átható jellege. Könnyű és frissítő, egyszersmind tartalmas és mély. Nincs még egy ilyen bor a világon!

1_Eleganz.jpg

2

KEVÉS ALKOHOL

 

Általában a hűvösebb klímájú vidékek termésből készült borok rendelkeznek a legalacsonyabb alkoholtartalommal. Számos kissé édeskés rizling létezik akár csupán 10% - 11% alkoholtartalommal. Ez varázsolja a rizlinget olyan könnyűvé és vonzóvá. A rizling számos vonzereje közül az egyik, hogy nem tompítja el az ember fejét, így a másnapokat is teljes valójukban élvezhetjük!

2_Low Alcohol.jpg

3

ÁSVÁNYOSSÁG

 

Számomra a rajnai rizling egyik legkiválóbb tulajdonsága a köves-ásványos illatában és ízében rejlik, amit oly gyakran hordoz magában. A bor ezen tulajdonsága volt az, amely már a kezdet kezdetén megalapozta a bor iránti szeretetemet. Amikor egy bor ízleléskor elkezdi villantani a földfelszín alatt megbúvó csodákat - azonnal felkelti az érdeklődésemet! Ez a rizling valóban kifejezően beszéli ezt a nyelvet.

3_Minerals.jpg

4

ÉRÉS

 

A rizling egyik legizgalmasabb jellemzője. Imádom az 5-10 éves, érett bor illatát és ízét! Azokat a szédítő aromákat, amelyekkel a bor az évek során gazdagodik és tovább szépül, még 20 vagy akár 30 évig is! Hogy mely aromákra gondolok? Mi úgy nevezzük, hogy petrolosság.

4_Aging.jpg

5

SAVASSÁG

 

Naná! Az egyik legizgalmasabb komponens, a rizling savainak muzsikája… S hogy mit érzünk ebből, amikor fogyasztjuk? A világon egyedülálló frissességet! Valamint annak lehetőségét, hogy számos étel karakterét kiemelhetjük vele (füstölt lazac, grillezett húsok, belsőségek, mártással készült halak, főtt sertéshús, borsó, spárga és így tovább és így tovább).

5_Acidity.jpg

6

GYÜMÖLCSÖSSÉG

 

Nos, nyilván a szőlő is gyümölcs… így minden borban van némi gyümölcsösség. Őszintén szólva, amikor a rizling - általában fiatalon - megcsillantja gyümölcsös-ségét, akkor szeretem a legjobban. Annak ellenére, hogy távolról sem fogyasztom őket kilószámra. A boromban a gyümölcsök fehér húsú barack, citrusok és mangó „képében” jelennek meg s a nedű páratlan savtartalmával párosulnak, hogy valami igazán csábítót és ellenállhatatlant alkossanak!

6_Fruit_.jpg

7

HITELESSÉG

 

Nincs még egy olyan szőlő a világon, amely ennyire képes átadni közvetlen eredetét és igazi mondanivalóját a pohárba kerülést követően is, mint ahogyan a Rajnai rizling. Boros körökben gyakran éri vád a terroirt illetően. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy ez mi mindent képes hozzátenni a borhoz, be kell látnunk, hogy egyetlen szőlő sem szívja úgy magába a talaj különleges esszenciáját, mint a rizling.

7_Transparenz.jpg

8

ÉTELEK KĺSÉRŐJE

Végül, de nem utolsósorban, ez a rajnai kiemelkedő tehetsége. Számomra a bor akkor igazán érdekes, ha jól párosíthatom a különböző fogásokhoz. Ez az egyik oka annak, hogy újabban a sommelier-k is rajonganak a rajnai rizlingért. Szinte mindenhez illik – ez a bor valóban bármely konyha igazán sokoldalú kincse!

8_Food Matching.jpg
bottom of page