top of page
Keresés

Nem maradnak a rajongók Czurda Riesling nélkül: 2024-ben jönnek az új palackok!

Borászportál Bormagazin

2023. november 27., 14:08Czurda Henrik évekkel ezelőtt a német stílusú rizlingek hazai példáit mutatta be, amelyeket mind a fogyasztók, mind pedig a gasztronómia nagy elismeréssel fogadott. A hazai és nemzetközi sikerek sorra érkeztek, és a borszerető közönség megbizonyosodhatott arról, hogy prémium bort vásárol, amikor a Czurda rizlingek valamelyikét teszi bele a kosarába.


Czurda Henrik számára a legfontosabb, hogy aki a borát megveszi, az mindig biztos legyen abban, hogy ez minden évben magas minőséget jelent: egy kiváló minőségű érett alapanyagból készülő, magas sav- és cukortartalma révén kivételes érlelési potenciálú bort, amely érett gyümölcsök jegyeit és ásványos eleganciát hordoz. 2022-ben a sok esőzés miatti korai szüret - bár nagyon szép bort eredményezett - nem tette lehetővé, hogy a megszokott aromagazdag Czurda-stílus kialakuljon, ezért az alapanyagból nem a Spätlese stílusú Édes kísértés, hanem egy Brut Millésimé pezsgő készül. A borszeretők egy prémium tételekre vadászó rétege gyorsan el is kapkodta a megmaradt 2021-es évjáratú borokat, így azok ma már csak néhány a csúcsgasztronómiába tartozó étterem kínálatában lelhetőek fel.


A 2023-as szüret kitűnően alakult: a meleg nyár, a hosszú ősz, és a sok napsütés mellett a reggeli hűvösebb párák által meghatározott különleges mezoklíma mind az enyhe töppedést segítette elő a rajnai ültetvényben, amely által a bogyók héja kissé elvékonyodott, nedvességet veszített, és megadta az alapját egy magasabb aromatikájú és cukorfokú mégis szép savszerkezetű Spätlese-típusú bornak. 2023-ban Czurdáék gondos kézi válogatás után egy a megszokotthoz képest kevesebb, de minden eddiginél szebb alapanyagból dolgoznak.CZURDA Riesling, Brut Millésimé, 2022 - A 2022-es érett és kifogástalan minőségű alapanyag kiválóan megőrizte élénk savtartalmát, ezért az optimális felhasználás jegyében évjáratos pezsgő készül belőle. A méthode traditionelle módszerrel készülő tétel a kötelező 12 hónapos seprőntartás helyett minimum 36 hónapig lesz seprőn, és a burgenlandi Golsban működő Szigeti Pezsgőpincészet készíti el, akik sokéves tapasztalattal és a csúcstechnológia segítségével készítik az Európa szerte ismert pezsgőiket. A Brut Millésimé karakteressége és élénksége már most magával ragadó, és magában hordozza egy kiváló rizling pezsgő megszületésének ígéretét.


Minőség, bizalom, élmény


A Czurda borok a kezdetektől elismerést aradtak a nemzetközi szaktekintélyek körében és a borversenyeken. A 2023-as Berlin Wine Trophy-n mindkét stílus aranyérmet kapott, és a nemzetközi zsűri a csúcsborok közé is beválasztotta őket. Jancis Robinson pedig nemrég 17 pontosra értékelte a 2021-es Ha szárazon szereted rizlinget, ezt a pontszámot még a kitűnő moseli rizlingeknek sem sikerül gyakran elérniük. Ráadásul Jancis Robinson két évjáratot bírált, és mindkettőre ugyanazt a magas értékelést adta. Ez is azt mutatja, hogy nincs ingadozás az évjáratok között: a Czurda Riesling évről évre állandó minőséget képvisel.


A minőség Henrik szerint többféle módon is megközelíthető. Viszonylag jó borokat a megfelelő technológia megválasztásával is lehet készíteni. De ha valaki valóban kimagaslót szeretne alkotni, akkor a sok kis döntésen múlnak a dolgok: az érettségnek, a szüret időpontjának pontos megválasztásában, a minőség érdekében a hozam tudatos csökkentésében, a napi szintű odafigyelésben, a 100% kézi munkában.


A Czurda rizlingek megbízhatósága és kiválósága szélesítette a stílus kedvelőinek körét, és az elmúlt években kialakult egy stabil vásárlói kör, akik rajonganak ezekért a borokért, valamint értik, érzik, hogy miért érdemes akár többet is áldozni ezeknek a megvásárlására. Ők egy olyan közösség tagjai, akik számára nemcsak a magas minőség, hanem a fenntarthatóság és az értékteremtés is hívószavak. Czurda Henrik Szőlőskertjében nemcsak a szőlőre, hanem a körülötte élő vegetációra, a biodiverzitás megőrzésére is figyelnek, emellett stabil munkahelyet biztosítanak a helyi munkaerő számára. Egy Czurda-bor megvásárlásával tehát nemcsak a magunk számára okozhatunk örömet, hanem végső soron a környezet sokszínűségének megőrzését és a szőlőültetvényeken dolgozók munkáját is támogathatjuk.

9 megtekintés0 hozzászólás

留言


留言功能已關閉。
bottom of page