top of page
Keresés

CZURDA Riesling Brut Millésimé, 2022

Frissítve: 2023. ápr. 8.Egy évjáratos pezsgő készül nálunk

2022-ben - alkalmazkodva az időjárási körülményekhez - Czurda Szőlőskertjében Győrszemerén nem október végén, hanem szeptember elején szüreteltek. Az érett és kifogástalan minőségű szőlő így megőrizte élénk savtartalmát, és kiváló alapanyagként szolgál egy évjáratos - millesimé - pezsgőhöz. A Czurda Riesling Brut Millésimé, 2022 egy új kísérlet: Czurda Henrik tervei szerint a klasszikus palackos erjesztés, vagyis a méthode traditionnelle eljárással készítik majd el. Ahogy tőle megszokhattuk, a minőséget most sem fogja a véletlenre bízni.

Az alapbor már elkészült

A kézzel szüretelt és válogatott gyümölcsöket kíméletesen egészben préselték, így az első erjesztés után a bor frissen, ropogós savakkal és kristálytiszta aromával került ki az acéltartályból. Kiválósága már most meggyőző. Színe csillogó szalmasárga, illatában alma, körte és ananász, egy csipetnyi kakukkfűvel fűszerezve. Ízében is friss, az illat aromatikája itt is észlelhető. Karakteressége és élénksége igazán magával ragadó, és magában hordozza egy kiváló rizling pezsgő megszületésének ígéretét.

Bár az alapbor minősége meghatározó a pezsgő nívója szempontjából, önmagában még nem elegendő egy olyan kiváló évjáratos pezsgő elkészítéséhez, mint amilyen Czurda Henrik elképzeléseiben szerepel.

Elkezdték a munkát a pezsgővel is

A pezsgőt a burgenlandi Golsban működő Szigeti pezsgőpincészet készíti el. Ők sokéves tapasztalattal, nagy szenvedéllyel és nem utolsósorban csúcstechnológia alkalmazásával dolgoznak. Pezsgőik elismertek, a nevük garancia arra, hogy nem mindennapi tétel van születőben.

A Czurda Riesling Brut Millésimé-t méthode traditionnelle eljárással készítik el, amely az egyszerű tartályos erjesztésnél jóval összetettebb folyamat. Az első erjedés után a bort a végleges pezsgősüvegbe palackozzák. A második erjedéshez cukrot és élesztőt adnak hozzá, így az már a lezárt palackban zajlik. A tervek szerint a pezsgő egyik részét 36 hónapig fogják seprőn tárolni. Ezalatt az idő alatt az élesztősejtek a pezsgőnek különlegesen finom aromát és összetettséget kölcsönöznek. A hosszú ideig történő seprőn tartás eredményezi a finom és elegáns perlage-t, amely olyan egyedülállóvá teszi az igazán nagy pezsgőket.

Ezután a palack mozgásba lendül! Rendszeres forgatással és gyengéd rázással az élesztő lerakódik a palack nyakába. A degorzsálás során a palack nyakát -22 °C-os folyadékba merítik, így a palack nyakában lévő pezsgő az élesztővel együtt megfagy, és jégdugót képez. A koronadugót kinyitják, és a kb. 6 bar magas nyomás hatására a megfagyott élesztődugó kilövell. A dosage során a degorzsáláskor elveszett pezsgőt kis mennyiségű expedíciós likőrrel (Liqueur d'expedition) helyettesítik. Ez a keverék adja majd a Czurda Riesling Brut Millésimé végső ízét. A palackokat ezután dugóval zárják, és bedrótozzák. A címkézés és a szükséges tárolási idő után kerül forgalomba az évjáratos pezsgő.

Czurda Henrik azonban nem áll meg itt: tervei között szerepel egy “limited edition” változat piacra dobása is. A palackok egy részét ugyanis nemcsak 36, hanem 60 hónapig szeretné seprőn tartani. Így meg-közelítőleg 5 év múlva elkészül egy ritkaságszámba menő tétel, amellyel a csúcs champagne rajongókat célozza meg. A pezsgő kifinomultsága, finom, elegáns buborékjai ugyanis nagyban függenek attól, hogy mennyi ideig tartották seprőn a bort. A tradicionális pezsgőkészítés esetében a magyar szabályok minimum 9 hónapos palackos erjedést írnak elő, ehhez képest érlelődik majd a Millésimé Limited Edition 60 hónapig. Bár ez nagyon költséges és időigényes, de óriási különbség a minőség tekintetében!

Filozófia

Czurda Henrik a kezdetektől elkötelezte magát a magas minőség mellett: vállalta, hogy évről évre kimagasló minőségű szőlőből készíti el a lehető legjobb bort. Az évek során kiérdemelte vásárlói, legfőképp az elsőrangú éttermek sommelier-einek bizalmát, bora - több más elismerés mellett - 92 pontot kapott Robert Parker borértékelési rendszerében. Számára fontosabb azokból az adottságokból kihozni a maximumot, amit a természet ajándékoz, mintsem, hogy évről évre ugyanazt a stílust alkossa meg változó minőségben.

A minőség mellett azonban a természet, a fenntartható és kíméletes gazdálkodás is kiemelten fontos terület számára. A szőlő lösz- és mészkő talajon terem, a meredek, déli fekvésű lejtő ideális napsütést és meleg szelet biztosít, ami kiszárítja az őszi nedvességet. Ez lehetővé teszi a növényvédő szerek használatának minimálisra csökkentését.
96 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page