top of page
Keresés

Aki Czurda rizlinget vesz, mindig biztos lehet az állandó minőségben


Czurda_boraszportal
.pdf
PDF letöltése • 240KB

December 2022


Néhány éve a Pannonhalmi borvidéken született egy bor, amelyet a fogyasztók és a szakma is örömmel fogadott, hiszen a stílus, amit képvisel, hazánkban egyedülálló. Dr. Czurda Henrikkel, a Borkollégium WSET kurzusain referenciaként megjelenő bor megálmodójával beszélgettünk arról, mi történt az idei évben, és mik a tervei a jövőre nézve.1. Néhány év alatt a német stílusú rizlingek egyedülálló hazai példáit alkottad meg, amit a szakma is évről évre elismer. Te személy szerint mennyire vagy elégedett az elmúlt időszak eredményeivel?

Nagyon meg vagyok elégedve az eddigiekkel, sok siker volt az elmúlt időszakban. Az egyik legfontosabb célom az volt, hogy készítsek egy igazán kiváló, prémium minőségű bort. Ezt el is értem, hiszen mindkét 2020-as évjáratú borom, a CZURDA Édes kísértés és a CZURDA Ha szárazon szereted is 92 pontos Robert Parker értékelést kapott, a Falstaff osztrák étteremkalauz pedig a többi európai rizlinggel összehasonlítva 90 pontosra értékelte a 2020-as és a 2021-es száraz változatot is a 25 euró alatti TOP VALUE kategóriában. De ugyanez az évjárat idén a legjobb pannonhalmi száraz fehérbor is lett a Winelovers Wine Awards-on, ezzel egyúttal a 11. legjobb magyar fehérbor címet is megszerezte. Ezek a sikerek is mutatják, hogy a Czurda borok konstansan magas minőséget képviselnek. Ez köszönhető a terroir adta ajándéknak és természetesen annak a kiváló borásznak, aki szaktudással és szeretettel elkészíti a borokat az elképzelésemnek megfelelően. Emellett ott van az időjárási faktor is, egészen idáig ez is mindig remek volt.
2. Mire számítottál és hogyan alakult az idei év?

Jól indult az év, nyáron kiváló alapanyagunk volt, egészen szeptemberig. Sajnos a szeptemberi két és fél héten át tartó esőzés nagyon rosszat tett. Először még azt gondoltuk, hogy rajta tudjuk hagyni a szőlőt egészen októberig a tőkén, de ez nem sikerült, mert helyenként a rothadás jelei mutatkoztak és le kellett szednünk. A szőlő minősége alapvetően kiváló, csak az egy hónappal korábbi szüret miatt nem tudott kialakulni az a cukorfok, és az az aromatika, az a jellegzetesség, ami a Czurda rizling sajátja. Be kellett látnunk, hogy az az egy hónap nagyon hiányzik, és hogy ebből a mustból a megszokott Czurda-stílust nem lehet létrehozni.
3. Ez azt jelenti, hogy nem lesz idén Czurda rizling?

Nem, sajnos nem lesz 2022-es tétel. Semmiképpen sem szeretném ugyanis azt, hogy a fogyasztókat, akik egy magas minőséghez, egy prémium kategóriához szoktak hozzá, összezavarjuk egy nehéz évjáratban elkészített alapbor elkészítésével. A vásárlók nem értenék meg, hogy a korábbi csúcsborok után miért egy jó minőségű, ám kétségtelenül semlegesebb alapbort kapnak ugyanezen a néven. Nekem fontos, hogy az, aki Czurda rizlinget vesz, tudja, hogy mi lesz a poharában, ne kelljen attól tartania, hogy ez a név évről évre mást jelent. A Czurda rizling mindig is egy kiváló minőségű érett alapanyagból készülő, magas sav- és cukortartalma révén kivételes érlelési potenciálú bor lesz, amely érett gyümölcsök jegyeit és ásványos eleganciát hordoz.
4. Az időjárás kiszámíthatatlansága új tapasztalat számodra, hiszen ez volt az első év, hogy nem volt hozzád kegyes. Mi a terved az elkészült borral?

Egy ilyen esetben több lehetőség is van. Lehet úgy dönteni, hogy nem hozunk piacra semmit, tehát teljesen kimarad egy év, az alapanyag eladható, hiszen egy jó alapbor készíthető belőle, csak az általunk kívánt mércét nem üti meg. Mi azonban egy másik megoldást választunk. Bármelyik évben előfordulhat olyan, hogy az időjárás miatt előbb le kell szedni a szőlőt, ezzel számolni kell, vagyis hosszútávra is érdemes kitalálnunk valami okosat. Megnéztük, milyen ennek a bornak a karakterisztikája, és mit lehet ezzel kezdeni. Ez egy sokkal frissebb bor, alacsonyabb cukorfokkal, nincs olyan széles, aszalt gyümölcsös aromatika benne, a savtartalma viszont magasabb. Vagyis kiváló bázisbor egy pezsgő elkészítéséhez.
5. Ez igazán izgalmasnak tűnik, mesélj még az elképzelésedről!


Próbálom kihasználni az adottságokat, és megtanulni a pezsgőkészítés műfaját is. Egyébként is fontosnak tartom a folyamatos tanulást és innovációt. Először egy maradékcukros rajnai rizlinget készítettem, majd két évre rá megalkottuk a száraz változatot is. Ez is egy kísérlet volt, és olyan jól sikerült, hogy már az első olyan jól sikerült, hogy bejutottam a Winelovers 100 legjobb magyar bora közé. Most egy újabb kísérletbe fogunk, és elkészítünk egy szép, száraz pezsgőt. Ez az ötlet nálam nem divatból jött, hanem logikus döntésnek a következménye, hogy azt az alapanyagot optimálisan felhasználjam, amit a természet így adott meg. Nagyon remélem, hogy ugyanolyan minőséget tudunk majd ezzel is létrehozni, mint a rizlingekkel. Methode traditionelle módszerrel fogunk dolgozni, valószínűleg egy brut pezsgő lesz, és a seprőntartást is hosszabbra tervezem, mint amit a magyar szabályozás elvár, hogy a gyöngyözése kellemes legyen, ne túlságosan agresszív. 2-3 év mire kiderül majd, sikerült-e a kísérletünk.
6. Ismerve a minőséghez való hozzáállásodat, ez a pezsgő is várhatóan kiváló lesz! A rizlingek is hamar megütötték azt a mércét, ami a legjobb éttermekbe való bekerüléshez kell, sok Michelin-csillagos helyen is szerepelnek a borlapon.

Ezekre különösen büszke vagyok. A Czurda rizlinggel már sikerült egy olyan prémium terméket létrehozni, amelyre a nagy szaktudással rendelkező sommelierek is felfigyeltek, és mostanra valóban több elismert helyen is ott vannak, többek között a két Michelin-csillagos Platán Gourmet Étteremben és a Stand étteremben, az egycsillagos Essência étteremben és a Costes-ben, de megtalálható a Michelin-es Laurelben és Pajtában, több szintén Michelin-csillagos svájci vendéglőben is, és természetesen más kiváló éttermekben mint a Trattoria Pomo D'oro vagy a Bobo Restaurant. Nagyon hálás vagyok, hogy ők már az elején bizalmat szavaztak nekem, és fontosnak tartom, hogy számukra a kontinuitást biztosítsam, vagyis hogy a meglévő, 2021-es tételekből tudjanak még rendeleni és borlapon tartani őket a kimaradó évben is. Nem szándékom bármilyen módon megszabadulni a palackoktól, szeretném azok számára megőrizni, akiknek ez valóban fontos.
7. Érdemes ezek szerint betárazni a 2021-es Czurda rizlingekből az éttermeknek a következő két évre, a fogyasztók számára pedig a közelgő karácsonyi időszakra vagy akár hosszútávra. A Czurda rizlingek ugyanis hosszú érlelési potenciállal rendelkeznek: az évek során egyre jobbak lesznek! Robert Parker az édes változat esetében 2022-tól 2050-ig, a száraz esetében pedig 2026-tól 2037-ig jelölte meg a borok legideálisabb fogyasztási idejét.

A borok a Winelovers Webshopban és a borbolt.hu oldalon is megvásárolhatóak.10 megtekintés0 hozzászólás

Commenti


bottom of page