top of page

CZURDA Riesling
Édes kísértés, 2021

Persze nem csak a tapasztalt Sommelier-k tudják, hogy egy kiváló, Robert Parker-től 92 ponttal elismert, maradék cukros CZURDA Riesling- személyes ízléstől függetlenül – nagyon fontos szerepet játszik a gasztronómiában. Számos étel kifejezetten kívánja a maradék cukrot és a savat a párosításhoz. Így például a fűszeres ételek, mint általában az ázsiai konyha fogásai, de akár egy csípős kolbász is. Ugyanígy egyes magasabb zsírtartalmú ételek, mint a libamáj, a svájci fondü- vagy mondjuk a malacsült is igényli a savat és a maradékcukrot. Persze magában is tökéletes üdítő egy meleg nyári napon. Ez az elképzelés vezérelt, amikor eldöntöttem, hogy tudatosan ezt a német stílusú Rieslinget szeretném meghonosítani Magyarországon.

A 2021-es CZURDA Riesling Édes kísértés hozza a megszokott eleganciát: illatában érett gyümölcsök, mint a sárgabarack, a körte és az ananász jelennek meg, valamint csipetnyi kakukkfűvel fűszerezve. Az aszalt gyümölcsök aromája a későn, októberben szüretelt, de nem botritiszes szőlőből és mazsolából származik. Az élénk savak és a maradék cukor tökéletes egyensúlyban vannak, kiegészítik az aromák komplexitását, gyönyörű ásványossággal párosulva. Tiszta, precíz, klasszikus és összetett; határozottan hosszú lecsengéssel. Ezért elegáns, túlzásoktól mentes és könnyed.

Riesling Geisenheimer klónjaink olyan szőlőültetvényen teremnek, amelynek talaját lösz és mészkő alkotja. Meredek, déli fekvésű a lejtő, optimális napsütéssel és meleg széljárással, ami felszárítja az őszi nedvességet, s lehetővé teszi egyrészt, hogy kevesebb növényvédő szert használjunk, másrészt, hogy a szőlő sokáig a tőkén maradhasson, ami hozzájárul a fent említett aromatikához.

 

Ez tulajdonképpen ugyanaz a késői szüretelésű must, amit a CZURDA Riesling Ha szárazon szereted borunkhoz használunk. A szüretelés kizárólag kézzel történik. A gyümölcsöt egészben préseljük és több mint hat hónapig erjesztjük a Moselből származó élesztővel. Nem használunk fahordót, a bor frissen, ropogósan és teljes aromával kerül ki az acéltartályból. Savtartalma 7,5 g/l, cukortartalma 26 g/l, alkoholtartalma 11.5%. Az Édes kísértés Rieslingünkből 780 palack készült, csavarzáras- illetve dugóval záródó változatban.

 

Élvezd a CZURDA Rieslinget ételek kísérőjeként, vagy csak magában. Garantálom: nem fogod megunni!

Ára 8 400 Forint

bottom of page